Postepowanie z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii ws. postepowania z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu
- Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny (zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszania ryb należą metoda mechaniczna i elektryczna) – uderzenie w część czołową czaski lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodka układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
- Zabronione jest uśmiercanie ryb przy udziale dzieci lub w ich obecności – art. 34 ust1 4 pkt 2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (zabijanie ryb powinno odbywać się w wydzielonym miejscu np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych).
- Personel:
- ukończone 18 lat;
- doświadczenie przy chowie/hodowli ryb lub odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe). - Warunki przetrzymywania ryb:
- baseny – szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
- woda – czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody co 12 godzin;
- zagęszczenie ryb – maksymalne zagęszczenie 1 kg masy ryby na 1 l wody;
- temperatura wody – 4 do 6°C;
- ryby bez widocznych ran i innych uszkodzeń. - Opakowania:
- przypadku braku możliwości zabicia ryby przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia żywych ryb powinno zawierać wodę;
- rozmiar opakowania musi umożliwić rybie przyjęcie naturalnej pozycji (ryba nie może być w nienaturalnej pozycji, wygięta lub nie mieć możliwości zmiany pozycji ciała);
- ze względu na brak możliwości napowietrzania wody, ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody. - Zalecenia dla odbiorców:
- zaleca się, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy;
- zaleca się, aby opakowania służące do przenoszenia żywej ryby spełniały wymagania wymienione pkt. 5.