Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kaliszu

Aktualnie znajdujesz się na:

Postepowanie z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej

Wytyczne Głównego Lekarza Weterynarii ws. postepowania z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej

Główny Lekarz Weterynarii zaleca, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu

  1. Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny (zgodnie z raportem EFSA do humanitarnych metod ogłuszania ryb należą metoda mechaniczna i elektryczna) – uderzenie w część czołową czaski lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodka układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
  2. Zabronione jest uśmiercanie ryb przy udziale dzieci lub w ich obecności – art. 34 ust1 4 pkt 2 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (zabijanie ryb powinno odbywać się w wydzielonym miejscu np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych).
  3. Personel:
    - ukończone 18 lat;
    - doświadczenie przy chowie/hodowli ryb lub odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe).
  4. Warunki przetrzymywania ryb:
    - baseny – szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
    - woda – czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody co 12 godzin;
    - zagęszczenie ryb – maksymalne zagęszczenie 1 kg masy ryby na 1 l wody;
    - temperatura wody – 4 do 6°C;
    - ryby bez widocznych ran i innych uszkodzeń.
  5. Opakowania:
    - przypadku braku możliwości zabicia ryby przed sprzedażą opakowanie stosowane do przenoszenia żywych ryb powinno zawierać wodę;
    - rozmiar opakowania musi umożliwić rybie przyjęcie naturalnej pozycji (ryba nie może być w nienaturalnej pozycji, wygięta lub nie mieć możliwości zmiany pozycji ciała);
    - ze względu na brak możliwości napowietrzania wody, ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody.
  6. Zalecenia dla odbiorców:
    - zaleca się, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu był jak najkrótszy;
    - zaleca się, aby opakowania służące do przenoszenia żywej ryby spełniały wymagania wymienione pkt. 5.

 

Metadane

Data publikacji : 07.12.2023
Data modyfikacji : 07.12.2023
Podmiot udostępniający informację:
Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Kaliszu
Osoba wytwarzająca/odpowiadająca za informację:
Tomasz Żarnecki
Osoba udostępniająca informację:
Artur Trzęsała
Osoba modyfikująca informację:
Artur Trzęsała

Opcje strony

do góry